Sernik kokosowy

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Bez glutenu i białego cukru! Serniczek ma mocno kokosowy spód, delikatnie kokosową masę serową - z interesującą strukturą nasionek chia. Wszystko przełamane kakaowymi amarantusowymi ciasteczkami. Całość jest bardzo delikatna, smaczna i dodatkowo cudnie urocza :)
Obejrzane: 442
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Kokosowy spód

  • 70 g mąki kokosowej
  • 45 g mąki ryżowej
  • 45 g ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody

Kokosowy sernik z chia

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 300 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek nasion chia
  • 3 łyżeczki agaru
  • 0.5 szklanki mleka
  • ksylitol
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasteczka zajączki
-110g mąki gryczanej
-70g mąki amarantusowej
-50g ksylitolu
-40g miodu naturalnego
-30g oleju kokosowego
-2 płaskie łyżki kakao
-1 jajko
- ½ łyżeczki sody

Dodatkowo
-trochę mleka - do nasączania spodu

Krok 2

CIASTECZKA ZAJĄCZKI
W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło. Dodać miód, ksylitol. W misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa, kakao oraz sodę. Do suchych składników dodać rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajko, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C około 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć, kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 3

KOKOSOWY SPÓD (śr: 16cm)
Mąki wymieszać w misce. Olej z ksylitolem podgrzać i wymieszać. Mokre składniki połączyć z suchymi i zagnieść, jak kruche ciasto (jeśli jest trochę za suche i nie da się go ugnieść w dłoni w zwartą strukturę można dodać odrobinę wody). Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Następnie ugnieść z ciasta spód o równej grubości (najlepiej za pomocą szklanki). Piec w 200’C około 15 minut. Przed wlaniem na niego masy serowej nasączyć mlekiem.

Krok 4

KOKOSOWY SERNIK Z CHIA
Mleczko kokosowe, ser i chia dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż nasionka napęcznieją. Po tym czasie masę serową wystawić na około 30 minut, aby nabrała pokojowej temperatury. Następnie do masy dodać mleko i dosłodzić w ilości, która nam odpowiada. Agar zalać w garnuszku w ¼ szklanki wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie zagotować i zdjąć z gazu. Agar wlewać do masy serowej jednocześnie całość mieszać mikserem. Upewnić się czy masa stężeje kładąc 2 łyżki masy do miseczki i wstawić do lodówki. Po kilku minutach sprawdzić czy stężała. Jeśli ilość agaru jest wystarczająca resztę masy wlać na nasączony spód i wstawić do lodówki.

Gdy sernik stężeje wystarczająco, zdjąć obręcz tortownicy i przykleić ciasteczka do boków sernika.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×