Mus z mango z bratkami
Składniki
- 1 mango
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 50 ml kremówki 30%
- 20 ml ciepłej wody
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- kilka płatków bratków
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, połączyć. Napęczniałą żelatynę dodać do ciepłej wody i rozpuścić, dodać mus z mango, ekstrakt z wanilii i wymieszać. Na koniec połączyć z kremówką. Całość przelać do foremek posmarowanych oliwą i wstawić do lodówki aż stężeje. Przed podaniem udekorować płatkami bratków z domowej hodowli.