Kutia z waniliowym kremem

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Kutia to tradycyjne danie przygotowywane na święta. Nie przepadałam za nią, bo kojarzyła mi się zawsze z czymś okropnie słodkim. Jednak Podkarpacka Strefa Wrażeń organizując świąteczny konkurs zmobilizowała mnie do podjęcia wyzwania. Sięgnęłam po babciną recepturę, z dodatkiem smażonych wiśni, wzbogaciłam ją jagodami goji, nie słodziłam cukrem, ale podałam na waniliowym kremie – i to był strzał w dziesiątkę.
Obejrzane: 1183
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Kutia

  • 4 szklanki maku
  • 1 szklanka pęczaku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżka jagód goji (opcjonalnie)
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 2 łyżki smażonych wiśni lub konfitury z wiśni
  • kandyzowana papaja i wiśnie do dekoracji

Krem

  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka + 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mak przelać wodą, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić (przynajmniej dwa razy). Pęczak gotować około 20 minut, aż zmięknie. Wymieszać z makiem i miodem. Orzechy włoskie i laskowe uprażyć na suchej patelni, pokruszyć i dodać do masy. Rodzynki i jagody goji zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, odsączyć i dołożyć do masy. Do tego jeszcze smażone wiśnie i płatki migdałów. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.

Krok 2

W rondlu podgrzać szklankę mleka. Żółtka ubić z cukrem, ziarenkami z laski wanilii, mąką i dwoma łyżkami mleka. Stopniowo dolewać ciepłe mleko z rondla, wciąż mieszając. Gotową masę przelać znów do rondla. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć.

Krok 3

Przygotować foremkę w kształcie gwiazdki (ja użyłam wykrawaczki do pierników i obręczy) lub w jakimkolwiek innym kształcie, który Wam odpowiada. Nałożyć kutię do foremki, dokładnie wypełnić, wyrównać wierzch i zsunąć foremkę. Dookoła nałożyć krem waniliowy, udekorować i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×