Kutia z waniliowym kremem
Składniki
Kutia
- 4 szklanki maku
- 1 szklanka pęczaku
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka rodzynek
- 1 łyżka jagód goji (opcjonalnie)
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka płatków migdałów
- 2 łyżki smażonych wiśni lub konfitury z wiśni
- kandyzowana papaja i wiśnie do dekoracji
Krem
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Mak przelać wodą, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zmielić (przynajmniej dwa razy). Pęczak gotować około 20 minut, aż zmięknie. Wymieszać z makiem i miodem. Orzechy włoskie i laskowe uprażyć na suchej patelni, pokruszyć i dodać do masy. Rodzynki i jagody goji zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, odsączyć i dołożyć do masy. Do tego jeszcze smażone wiśnie i płatki migdałów. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Krok 2
W rondlu podgrzać szklankę mleka. Żółtka ubić z cukrem, ziarenkami z laski wanilii, mąką i dwoma łyżkami mleka. Stopniowo dolewać ciepłe mleko z rondla, wciąż mieszając. Gotową masę przelać znów do rondla. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć.
Krok 3
Przygotować foremkę w kształcie gwiazdki (ja użyłam wykrawaczki do pierników i obręczy) lub w jakimkolwiek innym kształcie, który Wam odpowiada. Nałożyć kutię do foremki, dokładnie wypełnić, wyrównać wierzch i zsunąć foremkę. Dookoła nałożyć krem waniliowy, udekorować i podawać.