Jesienne ciasto gruszkowe
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 170 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 130 ml śmietany
- 130 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.25 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżka miodu
Owoce
- 3 gruszki
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej jajka, śmietanę 18%, olej, miód i starty, świeży imbir. Gruszki obieramy. Owoce kroimy na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i delikatnie nacinamy zewnętrzna cześć owoców, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
Do miski z suchymi produktami przelewamy mokre produkty i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim gruszki nacięta częścią do góry. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto jest sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obręcz i studzimy. Gdy będzie zimne, posypujemy cukrem pudrem.