owoce pod koglem-moglem
Składniki
owoce
- sok i skórka z 1 cytryny
- 20 g konfitury różanej
- 100 g truskawek
- 50 g rabarbaru
- 80 g malin
- 50 g wiśni
kogel-mogel
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżki amaretto
- 3 szt żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez 30 minut w 180ºC. Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić mocno w lodówce. Gotową mieszankę owocową wyłożyć na talerzyki lub miseczki.
Krok 2
Żółtka ucierać z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać alkohol i dokładnie połączyć. Otrzymaną masą przykryć owoce ułożone na talerzykach. Przed podaniem przyrumienić wierzch deseru palnikiem cukierniczym i udekorować nasionami granatu.