Pisanki niespodzianki
Składniki
- 10 szt jajka (najlepiej białe)
- 100 g czekolady gorzkiej (70% CACAO)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 0.75 szklanki cukieru brązowego
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki oleju
- 1 łyżka soli
- kilka kropel - ekstrakt pomarańczowy lub olejek
- 1 szt otarta skórka z jednej pomarańczy
- Mąka, ciut więcej niż pół szklanki
Przygotowanie:
Krok 1
1. W umytych, osuszonych jajkach zrobić delikatnie za pomocą korkociągu lub ostrego nożyka dziurkę z jednej strony i powiększyć ją do wielkości około 0,5 cm. Następnie za pomocą wykałaczki należy usunąć ze skorupki białko wraz z żółtkiem.
Zawartość trzech jajek pozostawić w osobnej misce - będzie potrzebne do ciasta. Tak przygotowaną skorupkę przepłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka z zimną, osoloną wodą, tak aby do wnętrza skorupek również dostała się woda.
Zagotować i gotować 2-3 minuty. Po tym czasie wygotowane skorupki przelać zimną wodą i zostawić odwrócone dziurą w dół aż do całkowitego wyschnięcia.
Krok 2
2. W tym czasie przygotować ciasto.
Do szklanej misy należy wrzucić połamane w kostki czekolady i masło i postawić ją na garnku z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając pozwolić im się rozpuścić.
Gdy ładnie się połączą dodać brązowy cukier i mieszać aż do pozbycia się grudek. Zdjąć z kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Do przestudzonego dodać przesianą mąkę, trzy jajka, kakao, ekstrakt pomarańczowy (w zależności od preferencji smakowych można dodać w minimalnej wersji 5-6 kropel lub więcej). Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie połączyć z ciastem.
Krok 3
3. W wysuszone skorupki należy wlać odrobinę oleju i potrząsnąć nią, aby olej pokrył dobrze ścianki, po czym pozostały olej przelać do następnej skorupki. Dzięki temu jajka będą się lepiej obierać.
Do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką końcówką należy przełożyć ciasto i przez zrobione wcześniej dziurki napełniać nim skorupki. Należy pamiętać, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i nie należy napełniać nim jajek do pełna.
Gotowe, napełnione jajka należy włożyć do formy na muffinki robiąc wcześniej dla nich z folii aluminiowej osłonki - tak by jajko stało stabilnie, a ciasto się nie wylewało.
Włożyć do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni na około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Powstałą wcześniej dziurkę można "zamaskować" gęstym, białym lukrem.
Podawać wystudzone i obierać jak klasyczne jajka.
Smacznego!