Owsiany pudding z tapioki z duszonymi jabłkami i wanilią
Składniki
- 500 ml mleko owsiane
- 50 g granulat tapioki
- 3 łyżki ksylitol
- 3 szt jabłko
- 1 szczpyta sproszkowana wanilia
- 1 łyżka płatki migdałów
Przygotowanie:
Krok 1
-kulki tapioki zalewamy wodą na 1 godzinę
-mleko przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy tapiokę, 1 łyżkę ksylitolu i gotujemy do miekkości (co jakiś czas należy mieszać)
-w miedzy czasie myjemy dokładnie jabłka i obieramy ze skórki
-jabłka kroimy na małe kawałki lub trzemy na tarcę, przekładamy do garnuszka dodajemy wanilię, resztę ksylitolu oraz wodę i gotujemy do miękkości
-pudding przelewamy do pucharków (na początku może być lekko wodnisty,ale po chwili zgęstnieje). Odstawiamy aż ostygnie
-nakładamy jabłka, maliny i posypujemy migdałami