Prosta tarta malinowa
Składniki
Kruche ciasto
- 200 g maki
- 100 g masla (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 1 szt jajko
- groch albo fasola do pieczenia 'na slepo' spodu z ciasta kruchego
Maliny i reszta
- 250 g malin (albo jagod, albo truskawek albo, albo...)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szt laska wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Zagniec kruche ciasto: do maki dodaj cukier i zimne maslo, pokroj nozem na 'kasze', dodaj jajko i szybko zagniec ciasto. Zawin w folie i wstaw do lodowki na 30min.
Krok 2
Ubij na gladka mase jogurt, serek mascarpone z cukrem i miaszem wyskrobanym z polowy laski wanilii (masa powinna byc lekko blyszczaca). Wstaw do lodowki.
Krok 3
Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Krok 4
Wyjmij ciasto z lodowki, rozwalkuj dosc cienko (0,5cm) i wloz do formy dociskajac do dna i brzegow (brzeg 'wycisnij' na mniej wiecej 2cm). Nastepnie ciasto w foremce wyloz folia aluminiowa i wysyp grochem/fasola. Wstaw do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyjmij folie z grochem i piecz ok 5-10min, zeby spod sie lekko zarumienil. Wyjmij z piekarnika.
Krok 5
Kiedy spod z ciasta kruchego sie schlodzi wyloz na niego mase jogurtowo-mascarpone (nie wkladaj w nia palcy i ich nie oblizuj;)
Krok 6
Teraz czas na maliny - powciskac je delikatnie, dosc gesto w mase, zeby ladnie wygladalo.
Na koniec wyjmij ciasto z foremki. Aha - mozna jeszcze posypac tarta ciemna czekolada, mmm...