Pierniczki z czekoladą
Składniki
ciesteczka:
- 2.5 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 0.75 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 opakowania przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki ciepłego mleka
polewa:
- 0.5 opakowania czekolady mlecznej
- 0.5 opakowania czekolady białej
Przygotowanie:
Krok 1
Na stolnicy wymieszaj 2 szklanki mąki z rozgrzanym, płynnym miodem. Mieszankę \'siekaj\' nożem dodając do niej cukier, sodę, przyprawę piernikową masło, a na końcu jajko.
Krok 2
Ugniatając ciasto ręką, powoli dolewaj do mieszanki mleko. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, wykorzystując do podsypywania stolnicy pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gęste, dosyć twarde, o konsystencji podobnej do ciasta kruchego.
Krok 3
Rozwałkuj ciasto (im cieńsze ciasto tym pierniczki bardziej kruche i chrupiące) i wytnij ciasteczka za pomocą foremek lub szklanki.
Krok 4
Ułóż pierniczki na formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy i piecz je w 180 stopniach przez 15 minut.
Krok 5
Pierniczki najlepiej jest dekorować czekoladą po pewnym czasie od upieczenia (miękną przechowywane w zamkniętym pojemniku przez około 1-2 tygodni). Dowolnie maczaj i ozdabiaj czekoladą.