Pomarańcza w karmelu
Składniki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki jogurtu tureckiego
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka limonki
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Pomarańcze obieramy i kroimy poziomo w plastry. Zostawiamy kawałek skórki - usuwamy z jej środka białą błonkę i kroimy w cieniutkie paseczki. Cukier karmelizujemy i wrzucamy na niego paseczki ze skórki, ale każdy pojedynczo by się nie skleiły. Po chwili wlewamy 1/2 szklanki soku z ananasa, ale tutaj zdejmujemy garnek z palnika na chwilę by nie oparzyć się karmelem, bo może "lekko wybuchnąć". Znów wkładamy na palnik i gotujemy na średnim ogniu, aż karmel się rozpuści. Może być tak, że trzeba będzie dodać troszkę więcej soku by się całkowicie rozpuścił. Gdy już będzie jednolita konsystencja, wkładamy pomarańcze i kilka razy przekręcamy ją delikatnie podczas gotowania. Gotujemy około 3-5 minut. Podajemy z jogurtem, startą i wysuszoną skórką z limonki i pomarańczy, miętą i kakao.
Smacznego :)