Świąteczny deser cynamonowo-anyżkowy
Składniki
- 300 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g serka smietankowego
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 1 szt laski cynamonu
- 2 szt gwiazdki anyżkowe
- 1 szt cytryny
- 0.5 szt pomarańczy
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy cukier, laskę cynamonu oraz gwiazdki anyżkowe. Zagotowujemy,ściągamy z ognia, usuwamy cynamon i anyż, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby uniknąć grudek. Dodajemy serek, skórkę z cytryny i pomarańczy i za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2
Masę przelewamy delikatnie do kokilek i schładzamy w lodówce przez ok.3godziny.
Schłodzone podajemy posypane cynamonem i potrzepane otartą skórką cytrynową.
*Aby deser łatwo było wyjąć z kokilek, wyłożyłam je folią aluminiową, a następnie napełniłam masą.