Tarta cytrynowa z malinami
Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- Krem:
- ¾ szklanki wyciśniętego soku z 2 cytryn
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 25 g żelatyny
- świeże maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm, powinien być większy od formy do tarty, którą posiadasz. Ciasto nawiń na wałek i rozwiń nad foremką, dociśnij ciasto, aby dobrze przylegało do formy, następnie nakłuj ciasto widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 190˚C. Dobrze ostudź.
Krok 3
Wyciśnij do rondelka sok z cytryn.
Krok 4
W rondelku wymieszaj sok z: jajkami, cukrem i żelatyną. Podgrzej garnek na małym ogniu mieszając, aż krem zrobi się gęstszy. Zdejmij z ognia. Po 5 minutach dodaj stopniowo kosteczki pokrojonego masła, cały czas mieszając.
Krok 5
Po dodaniu masła, krem wylej do upieczonego w formie ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, wyjmij tartę z formy i udekoruj świeżymi malinami.