Rolada czekoladowa z alkoholem
Składniki
biszkop
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka likieru czekoladowego
- 0.5 opakowania masła miękiego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0.5 soku szt z pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,
dodać mąki i proszek, a następnie wymieszać na jednolitą masę.
Na blachę położyć papier do pieczenia lub folie aluminiową i wlać nasz biszkopt.
Piec ok. 20 min w temp. 180 C. Po upieczeniu na przygotowaną ściereczkę,
opruszoną cukrem pudrem kładziemy gorący biszkopt i zwijamy w rulon. Czekamy
aż przestygnie.
Krok 2
Do garnka wlać mleko, 3 łyżki cukru i zagotować. Potem ściągnąć z ognia. W
misce wymieszać likier, wódkę, sok z pomarańczy z mąkami na jednolitą masę.
Wlewać zawartość do mleka cały czas mieszając. Następnie całość wstawić z
powrotem na ogień i dalej gotować. Dodać masło i startą laskę wanilii i mieszać, aż do jego całkowitego
rozpuszczenia. Garnek odstawić i przykryć folią aluminiową.
Letnim budyniem wysmarować upieczony biszkopt i z powrotem zwinąć w roladę.
Przed podaniem conajmniej 5 godzin chłodzić w lodówce.