Flan waniliowy
Składniki
- 1 L mleka 3,2%
- 100 g cukru lub miodu
- 100 g mąki kukurydzianej
- 3 szt jajek
- 1 szczypta soli
- 1 szt laski wanilii
- 1 łyżka oleju rzepakowego do natłuszczenia kokilek
Przygotowanie:
Krok 1
Wanilię przeciąć wzdłuż i łyżeczką wyjąć ziarenka. Wszystko włożyć do garnka z 3/4 litra mleka. Zagotować i gotować na małym ogniu.
W robocie kuchennym wymieszać resztę składników z resztą mleka.
Z gotującego się mleka wyjąć "skorupkę" po wanilii i wlać masę z robotu kuchennego. Cały czas mieszać. Masa będzie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Pędzelkiem rozprowadzić odrobinę oleju rzepakowego po kokilkach, tak by je natłuścić i masa nie przywierała do naczynia.
Flan przelać do kokilek i zapiekać przez 45 minut do zbrązowienia wierzchu.
Najlepiej smakuje na zimno. Przechowywać w lodówce. Najlepiej przykryć folią, bo flan pochłania zapachy z lodówki.
Smacznego!