Tarta ze śliwkami à la Tatin
Składniki
Ciasto
- 12 śliwek
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 łyżki masła
- 3 łyżki ciepłej wody
- 5 łyżek powideł śliwkowych (opcjonalnie)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Dodatki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki serka mascarpone
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 200°C.
Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić na połówki.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, wsypać na nią cukier. Poczekać aż się rozpuści, nie mieszając. Zacznie brązowieć.
Krok 2
Dodać masło i wodę, zamieszać rozprowadzając po całej powierzchni patelni. Ułożyć na niej śliwki, skórką do dołu, jak najbliżej siebie. Pozostawić, nie mieszając, na 30 minut.
Krok 3
Śliwki powoli będą pochłaniać karmel. Kiedy są już miękkie, zdjąć patelnię z ognia. Nałożyć powidła śliwkowe – wypełniając szczeliny między śliwkami (użyłam powideł, ale nie jest to konieczne, ja miałam akurat resztkę domowych powideł, które nie zmieściły się w słoikach, więc chciałam je wykorzystać).
Krok 4
Wszystko przykryć płatem ciasta francuskiego, delikatnie je dociskając.
Wstawić do piekarnika i piec 20 minut.
Ciasto ma być z wierzchu zrumienione. Wyjąć z piekarnika.
Krok 5
Przygotować duży, płaski talerz. Nakryć nim patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię wykładając ciasto na talerz.
Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone, wymieszać. Podawać tartę z kremem z mascarpone. Zarówno na ciepło, jak i na zimno jest pyszna.