Boca Negra…
Składniki
- 0.33 szklanki zimnego masła
- 0.5 szklanki cukru demerara
- 3 szt suszonych papryczek chipotle
- 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
- 150 g ciemnej gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Krok pierwszy: pasta paprykowa
Papryczki włóż do rondelka o grubym dnie i podgrzewaj bez tłuszczu, obracając. Gdy zaczną pachnieć, są gotowe. Usuń pestki i ogonki, zalej papryczki gorącą wodą i przykryj. Po upływie pół godziny wyjmij, posiekaj a potem rozetrzyj ciężkim nożem.
Krok drugi: kremowa czekolada
Zagotuj sok pomarańczowy z cukrem. Gorącym syropem polej czekoladę, połamaną na kawałeczki i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj masło i mieszaj nadal, aż do zupełnego połączenia składników. Teraz wbij jedno jajko, utrzyj mikserem, gdy się połączy całkowicie z masą - wbij
drugie i znów utrzyj.
Krok trzeci: pieczenie
Do masy czekoladowej dodaj pastę chili, dwie łyżeczki wody w której się moczyły, mąkę i sól. Posmaruj masłem i posyp cukrem kokilki lub foremki a następnie napełnij ciastem (do 2/3 wysokości). Wstaw je na blachę napełnioną wodą i w tej kąpieli piecz bez przykrycia, aż na
powierzchni zrobi się skorupka. Trwa to prawie godzinę. Wyjmij ciastka z piekarnika.
Wyjadajcie je łyżeczką prosto z foremek. Mają niezwykłą moc!