Torcik Panna Cotta
Składniki
- 750 ml śmietanki słodkiej 30%
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki żelatyny
- 2 łyżki szampana
- 1 opakowanie okrągłe biszkopty
- 1 truskawka
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki letniej wody, pozostawić do napęcznienia.
Krok 2
Śmietankę podgrzać z cukrem, nie gotować.
Krok 3
Do śmietanki wlać szampana, jak zacznie się gotować - zdjąć z ognia.
Krok 4
Dodać żelatynę, energicznie mieszać, aż się rozpuści.
Krok 5
Masę odłożyć w chłodne miejsce. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, również pozostawić do zastygnięcia.
Krok 6
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Zalać tężejącą masą śmietankową. Rozsmarować truskawki z puszki. Zalać tężejącą galaretką.
Krok 7
Włożyć do lodówki na ok. 5 godzin.