Walentynkowe czekoladowe naleśniczki z malinami
Składniki
- 50 g masła
- 50 g ciemnej czekolady
- 250 ml mleka
- 2 szt jajek
- 1 łyżeczka kakao
- 0.5 szklanki cukru
- 150 g mąki
- 0.33 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 500 g maliny/truskawki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 500 g serka twarożkowego
- 1 szt wanilii
- 1 szklanka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło i połamaną czekoladę. Wlać mleko i dodać wanilię lub cynamon.
Wsypać kakao i na małym ogniu roztopić wszystko pamiętając żeby za mocno nie podgrzać. Odstawić z ognia, wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować na gładką masę.
Odstawić na około 45 minut.
Do ciasta dodać 1/3 szklanki wody gazowanej i zmiksować.
Można już smażyć naleśniki !
Krok 2
Pokroić truskawki na kawałki (umyć maliny). Odłożyć 1 szklankę owoców i zmiksować na mus z około 3 łyżeczkami cukru pudru.
Serek wymieszać z 1/2 szklanki cukru pudru. Wanilię lub cynamon wymieszać z masą serową.
Posmarować naleśniki nadzieniem, dodać po 4-5 kawałeczków truskawek (lub posypać malinami) i złożyć w trójkąty.
Posypać cukrem pudrem (orzechami lub wiórkami kokosowymi).