Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango
Składniki
- 9 szt kromek chleba tostowego
- 3 szt grube plastry cheddara
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szczpyta soli i pieprzu
- 1 szt dojrzałe awocado
- 1 szt dojrzały pomidor malinowy
- 0 szt małej czerwonej cebuli
- 0 szt sok z połowy limonki
- 0 łyżeczki zielonego tabasco
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki
- 1 szt spora szczypta soli
- 1 szt mango
- 1 szt papryczka habanero
- 3 łyżki pistacji
Przygotowanie:
Krok 1
Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut).
Krok 2
Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco.
Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Krok 3
Kromki chleba opiekamu w grillu elektrycznym.
Krok 4
Na każdą z trzech kromek kładziemy po plasterku sera i grillowane szparagi.
Przykrywamy kolejną kromką, którą smarujemy guacamole.
Krok 5
Przykrywamy ostatnią kromką.
Każdego sandwicza przekrawamy na pół tworząc trójkątne kanapki.
Krok 6
Obrane mango miksujemy.
Papryczkę drobno siekamy. Uwaga! Habanero jest o wiele bardziej pikantna niż chili więc nie przesadźcie z ilością. Mały kawałeczek wystarczy by danie było mocno pikantne.
Krok 7
Pistacje obieramy.
Każdą kanapkę polewamy sosem z mango. Posypujemy papryczkami i pistacjami.
Smacznego :)