Soczysta pierś z kurczaka z warzywami grillowana na kamieniu
Składniki
Marynata
- 2 g rozmarynu
- 2 g bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
Porcja
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 szczypty soli
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Włożyć kamień do rozgrzanego piekarnika (250-300 stopni C).
Krok 2
Wrzucić ziemniaki do gotowania (gotować 10-15 minut).
Krok 3
W tym czasie szykujemy marynatę do mięska: posiekać rozmaryn i bazylię, dodać zmiażdżony czosnek. To wszystko wymieszać z niewielka ilością oliwy i natrzeć mięsko.
Krok 4
Cebule, paprykę i cukinię pokroić w plasterki i odrobinę posolić.
Krok 5
Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, na wewnętrzną część ułożyć żółty ser i posypać przyprawami według uznania. Tak uzbrojone ziemniaczki włożyć do piekarnika.
Krok 6
Po około 5 minutach wyciągamy kamień i ziemniaczki z piekarnika, kładziemy na deskę.
Krok 7
Na rozgrzanym kamieniu grillujemy wcześniej przygotowane piersi i warzywa