Skrzydełka faszerowane marchewką, porem i pietruszką
Składniki
SKRZYDEŁKA :
- 1 kg skrzydełek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0.5 łyżki soli
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu płynnego
- 400 g jogurtu naturalnego 2%
FARSZ :
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 por (biała część)
- 2 łyżki masła
- 200 g śmietany 30%
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Skrzydełka myjemy, a następnie wyjmujemy z nich kostki (uważając aby nie przeciąć skóry), zostawiając całe lotki.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, następnie zalewamy przygotowane skrzydełka, szczelnie zakrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Krok 2
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tartce do jarzyn o grubych oczkach, por pokroić na cienki plastry. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy przygotowane marchewki, pietruszkę i por, delikatnie solimy i pieprzymy, podsmażamy na niewielkim ogniu często mieszając przez około 5 minut. Następnie zalewamy śmietanką i dusimy, aż śmietanka bardzo zgęstnieje, odparuje i zostaną same warzywa, trwa to około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku dość pikantnie solą i pieprzem, odstawić do ostudzenia.
Krok 3
Zamarynowane skrzydełka nadziewamy farszem, końce skrzydełek spiąć wykałaczkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy przygotowane skrzydełka.
Krok 4
Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 205 stopni na 45 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut, do zrumienienia skórki.