Sardynkowy batonik
Składniki
- 10 kromek lekkiego pieczywa żytniego Wasa
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 0.5 ostrej papryczki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
Przygotowanie:
Krok 1
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącym mleku i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Sardynki odcedzić z oliwy. Razem z pozostałymi składniki (oprócz śmietany) zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny i wędzonej papryki w proszku. Ilość ostrej papryczki, jaką użyjemy w tym przepisie, zależy tak naprawdę tylko od naszych upodobań. Można z niej całkowicie zrezygnować.
Krok 3
Połączyć zmiksowaną masę sardynkową z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić na kilka minut do lodówki, tak aby masa zaczęła lekko tężeć.
Krok 4
Ubić śmietanę i połączyć z masą sardynkową. Sprawdzić, czy nie trzeba musu doprawić większą ilością soli, pieprzu lub papryki wędzonej. Ponownie wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Krok 5
Napełnić stężałym musem sardynkowym szprycę i wycisnąć go na pieczywie Wasa, używając dowolnej końcówki. Przykryć drugim kawałkiem pieczywa.
Krok 6
Lekkie żytnie pieczywo Wasy jest bardzo delikatne i dlatego wafelki należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem, gdyż inaczej szybko nasiąkają musem.