Kanapaka z polskim pesto
Składniki
Kanapaka
- 1 kg chudej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1 pomidor
- 1 sałata
- 1 bagietka lub bułka ziarnista
Pesto z pietruszki
- 70 ml Oleju Wielkopolskiego
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g startego parmezanu
- 1 pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Łopatkę wieprzową myjemy, suszymy i oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Mięso nacieramy musztardą, solą i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Cebulę kroimy w piórka. Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy je cebulą, a na wierzch kropimy Olejem Wielkopolskim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, mięso przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i pieczemy jeszcze 3,5 godziny. Po upieczeniu łopatkę rwiemy widelcem na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wszystkie składniki na polskie pesto umieszczamy w misie blendera i miksujemy tak aby zostały tylko małe grudki.
Krok 3
Bułkę kroimy na pół i smarujemy obie połówki naszym pesto.
Następnie układamy plastry pomidora, sałatę oraz rwaną wieprzowinę. Serwujemy z dodatkiem świeżych ziół.