Szynka gotowana
Składniki
- 1.5 kg szynki wieprzowej surowej podwędzanej
- 2.5 L wody
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 5 szt ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- 4 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0.5 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka z wodą wrzucamy wszystkie przyprawy, całą cebulę, ząbki czosnku i musztardę, zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę wkładamy do garnka, ważne jest, aby całe mięso było zanurzone w zalewie. Jeżeli jest potrzeba, można dolać wody. Zalewę z szynką podgrzewamy i gotujemy około 8 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, przykrywamy ją pokrywką i zostawiamy na 12 godzin w garnku. Następnie szynkę znowu gotujemy w tej samej zalewie 8 minut i znowu odstawiamy, przykrytą, do wystygnięcia.