Kanapka klubowa z kurczakiem i jajkiem sadzonym
Składniki
Kanapka
- 3 chleby tostowe
- 0.5 piersi z kurczaka
- 1 roszponka (ew. inna sałata o delikatnym smaku)
- 0.5 polskiego pomidora (4 plastry)
- 2 łyżki majonezu
- 2 plasterki boczku
- 1 jajko ekologiczne
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Marynata do mięsa
- 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0.5 łyżeczki przyprawy gyros
- 0.5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej naturalnej
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka marynujemy przez noc w zalewie powstałej z połączenia sosu sojowego Kikkoman, oleju rzepakowego, przyprawy uniwersalnej naturalnej i gyros. Następnie smażymy na złoto bez dodatkowej ilości tłuszczu. Gotowego kurczaka kroimy w paseczki.
Krok 2
Tosty opiekamy w tosterze. Na pierwszej kromce rozsmarowujemy majonez i układamy kolejno roszponkę, 2 plasterki pomidora oraz ciepłego kurczaka.
Krok 3
Drugą kromkę chleba tostowego również smarujemy majonezem i układamy na niej podsmażone na chrupko dwa plasterki boczku, dwa plasterki pomidora oraz jajko sadzone (żółtko powinno pozostać płynne). Dodatkowo jajko doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
Tak przygotowaną kromkę układamy na pierwszej kromce składnikami do góry. Całość przykrywamy ostatnią kromką chleba tostowego. Jemy na ciepło.