Pikantna marchewka z pesto
Składniki
Pikantna marchewka
- 6 marchewek
- 1 cebula
- 3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki papryki chili
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
pesto z pietruszki
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 szklanka orzechów
- 80 g parmezanu
- 0.5 szklanki oleju konopnego
- sól
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę obrać, pociąć na cienkie plasterki (ja użyłam przystawki tnącej z malakserze, można też zetrzeć na plastry na tarce lub szatkownicy). Cebulę obrać i pociąć na tzw. piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i/lub masło klarowane (użyłam mieszanki), wrzucić marchewkę, dodać przyprawy oraz sól do smaku i poddusić. Następnie dodać cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się składników. Zamiast ostrej papryki w proszku można użyć świeżej, pokrojonej papryczki chilli (zależnie od preferowanego stopnia ostrości dania).
Krok 2
Orzechy (np. nerkowca) do pesto należy wcześniej zalać ciepłą wodą aby zmiękły (min. godzinę, a jeżeli używamy twardszych orzechów najlepiej zostawić namoczone na noc). Umytą natkę, namoczone orzechy (bez wody), kawałki sera oraz olej należy dokładnie zblendować. W zależności czy lubimy pesto bardziej suche czy wilgotne ilość oleju można zmodyfikować. Pesto doprawiamy solą i cytryną do smaku.
Krok 3
Na talerz wykładamy gorącą marchewkę i mieszamy z pesto. Można również podawać jako przekąskę na pieczywie chrupkim.