Kanapki z hummusem z bobu
Składniki
- 500 g świeży bób
- 4-5 łyżek pasta tahini
- 2 ząbki czosnek
- 3-4 łyżek sok z cytryny
- 1 łyżka przegotowana, zimna woda
- 1 kilka świeża mięta (listki)
- 1 szczpyta sół i pieprz
- 1 szczpyta papryka ostra w proszku
- 1 szczpyta czarny sezam (do dekoracji)
- 6 szt kromki - Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Krok 1
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki.
Krok 2
Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
Krok 3
Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera.
Krok 4
Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Krok 5
Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).