Koktajl truskawkowy z jęczmieniem
Składniki
- 300 g truskawek
- 1 szklanka jarmużu umytego
- 1 szt pomarańcza
- 200 ml wody niegazowanej
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 łyżeczek lnu mielonego
- 1 czubata łyżeczek młodego jęczmienia
Przygotowanie:
Krok 1
Tuskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Jarmuż płuczemy. Pomarańczę przecinamy na pół, wyciskamy cały sok.
Do pojemnika blendera wrzucamy truskawki oraz jarmuż. Dolewamy sok z pomarańczy, miksujemy dokładnie.
Dodajemy mielony len, młody jęczmień, syrop klonowy i wodę niegazowaną.
Ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki.
Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy nieco więcej syropu klonowego, który neutralizuje smak jęczmienia.