Nalewka z malin
Składniki
- 1 kg dojrzałych malin bez szypułek
- 25 dkg cukru
- 1000 ml zimnej przegotowanej wody
- 1000 ml spirytusu, spirytus w odpowiednich proporcjach mieszamy z wodą zanim połączymy go z owocami. Jeśli macie 95% spirytus to: 736 ml spirytusu na 291 ml przegotowanej zimnej wody, i taką 1 litrową mieszaniną zalewamy maliny
Przygotowanie:
Krok 1
1. Maliny przesypujemy cukrem w wysokim słoju, zostawiamy w ciepłym miejscu aby puściły sok na ok. 12-24 godzin. Następnie owoce z cukrem zalewamy przygotowanym roztworem spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 - 8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, oddzielamy owoce i pozostawiamy w słoju do pierwszego sklarowania na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przelewamy przez czystą gazę do butelek.
Warto odczekać kilka miesięcy aż nalewka nabierze właściwej klarowności i smaku.