Smoothie na szóstkę
Składniki
Koktajl
- 1 średni, dojarzały banan, pocięty w plasterki i zamrożony
- 2 łyżki płatków owsianych, namoczonych przynajmniej przez 10 minut, płyn odlany
- 1 łyżka łuskanych nasion konopii
- pół opakowań szpinaku FIT&EASY
- sok z połowy cytryny (ok. 2 łyżki)
- 1 łyżeczka spiruliny lub chlorelli (lub mix obu)
- ok. pół szklanki płynu - wody, mleka roślinnego lub soku owocowego
- 1 łyżeczka korzenia macy (opcjonalnie)
Dodatki do podania (opcjonalnie):
- pół łyżeczki spiruliny, chlorelli lub korzenia młodego jęczmienia
- łyżeczek kruszonego ziarna kakaowca
- łyżeczek pyłku pszczelego (na zdjęciu bez)
Przygotowanie:
Krok 1
1. Wyjmujemy banana z zamrażarki i zostawiamy do lekkiego rozmrożenia (idealny stopień rozmrożenia - bana po naciśnięciu widelcem nie rozkrusza się na kawałki, tylko daje się rozgnieść na mus.
2. Umieszczamy w kielichu blendera pociętego banana, dodajemy wodę (lub inny wybrany płyn), szpinak, namoczone płatki owsiane, ziarna konopii, spirulinę lub chlorellę i sok z cytryny.
3. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przelewamy do szklanki lub miseczki i zajadamy lub do słoika ze słomką i zabieramy na wynos.
4. (opcjonalnie, ale polecam!): Zdobimy wybranymi dodatkami.