Lody bananowe
Składniki
- 3 duże banany
- 620 ml kremówki 36%
- 130 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Banany pokroić w plastry, umieścić w pojemniku blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować na gładka masę. Wstawić do zamrażarki na 3 godziny. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder, a następnie schłodzone banany i cynamon. Całość zmiksować na gładką masę. Ubijać jeszcze przez 5 minut na najwyższych obrotach. Otrzymaną masę przełożyć do naczynia i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć lody i zmiksować mikserem. Czynność powtarzać co 1 godzinę przez 4 kolejne godziny*.
Smacznego! :)
* pominąłem kilkukrotne mieszanie lodów w trakcie zamrażania