Lodowe ciasto czekoladowe
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 300 ml kawy
- 200 g cukru
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 50 ml rumu
- 4 jajka
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę oraz kremówkę. Dokładnie połączyć. Gotowy mus wstawić do lodówki. Zaparzyć mocną kawę, dodać pozostałą ilość cukru i wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie tortownicy o średnicy 20 cm. Na biszkopty wyłożyć schłodzoną masę czekoladową. Pozostałe biszkopty nasączyć w kawie i ułożyć na wierzch ciasta. Całość wstawić do zamrażarki na całą noc. Ciasto wyjąć z zamrażarki 30 minut przez podaniem i oprószyć grubą warstwą kakao.