Lody waniliowe ze słonym karmelem i pralinami orzechowymi
Składniki
- 1 opakowanie lody waniliowe
- 1 szt babeczka czekoladowa pokrojona na kawałki
- 75 ml śmietanka
- 75 g masło
- 50 g cukier brązowy
- 2-3 łyżeczek sos sojowy, np. Kikkoman
- 150 g cukier puder
- 1-2 łyżeczek orzechy rozgniecione
Przygotowanie:
Krok 1
Aby przygotować sos karmelowy, należy włożyć do małego garnka lody waniliowe, masło oraz brązowy cukier powoli podgrzewać do roztopienia wszystkich składników. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zmieszać z sosem sojowym.
Krok 2
Do zrobienia pralinek należy rozpuścić cukier puder i doprowadzić go do wrzenia. Nie mieszać, wystarczy poczekać aż cukier zmieni kolor na złoty. Zdjąć z ognia i rozlać na tacki przykryte papierem do pieczenia. Należy to robić bardzo ostrożnie, aby sie nie poparzyć. Rozrzucić opieczone na patelni orzechy i poczekać aż karmel ostygnie. Kiedy będzie zimny, połamać na małe kawałki lub większe jeśli chcemy, aby deser był bardziej chrupiący.
Krok 3
Do salaterek wsypać pokruszoną babeczkę czekoladową, dodać lody waniliowe. Następnie polać karmelowym sosem i posypać na wierzchu orzechowymi pralinkami.