Muszle makaronowe nadziewane szpinakiem i kaszką kuskus w sosie pomidorowym
Składniki
MUSZLE
- 12 szt duże makaronowe muszle
- 0.75 szklanki rozmrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka masło
- 60 g starty żółty ser
- 1 szt jajko
- 0.5 szklanki sucha kaszka kuskus
SOS
- 2 szt pomidory
- 1 łyżka olej
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka suszona bazylia
- 0.75 szklanki woda
- kilka sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Muszle gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju. Studzimy.
Do rondelka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i przesmażamy do zmięknięcia. Dolewamy wodę, koncentrat, zagotowujemy. Doprawiamy. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego (niewielkiego).
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy posolonym lekko wrzątkiem ok. 1 cm nad poziomem kaszy. Odstawiamy na 5 minut.
Czosnek kroimy w większą kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania wody. Całość przekładamy do miski, dodajemy starty ser, kuskus, mieszamy, doprawiamy do smaku. Dopiero wtedy dodajemy jajko, mieszamy.
Farszem nadziewamy muszle (dużo) i układamy je w naczyniu na sosie. Szczelnie owijamy naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).
Zapiekamy 17 minut w temperaturze 180*C na środkowej półce.