Makaron ryżowy z warzywami
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego
- pół czerwonej papryki
- pół marchewki
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 chili
- pół łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka czarnego sezamu
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolkę myjemy, odcinamy z niej zdrewniałe końcówki. Kroimy ją w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty, odcedzamy. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, chili i czosnek w plasterki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, chwilę obsmażamy na mocnym ogniu. Dodajemy do nich cukier i sos sojowy, znowu chwilę smażymy. Wsypujemy makaron, mieszamy i całość posypujemy sezamem.