Spaghetti z „pesto” z roszponki
Składniki
- 300 g spaghetti
- 100 g roszponki
- 50 g orzechy włoskie łuskane
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- sok z cytryny do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 0.33 szt pepperoni
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 100 ml oliwy
- 250 g szynki dojrzewajacej
Przygotowanie:
Krok 1
Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni.
3 łyżki oliwy,
6 jajek przepiórczych
Krok 2
Kilka listków roszponki odłożyć do dekoracji.
Krok 3
Zmiksować orzechy, roszponkę, czosnek, pepperoni, oliwę, skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance oliwie.
Krok 5
Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 6
Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”.
Krok 7
Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ).
Ułożyć jajka na makaronie.