Makaron z kurczakiem
Składniki
- 150 g makaronu świder
- 1 filet z kurczaka
- 1 marchew
- 1 garść jarmużu
- 2 łyżki sera żółtego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 szczpyta soli
- 2 szczypty pieprzu
- 3 łyżki ananasa
- 1 szczpyta papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy i polewamy 1 łyżką oleju. Dodajemy soli, papryki i rękoma mieszamy. Jarmuż posypujemy startym serem i przekładamy blachę do pieczenia wyłożoną papierem do wypieków. Wkładamy na około 6-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 140°C.
Krok 2
Filet z kurczaka myjemy. Kroimy na bardzo cienkie plastry i doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dajemy dużo). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka na złoty kolor. Marchewkę ścieramy na cienkiej tarce bezpośrednio na mięso (tak aby uzyskać najdłuższe paseczki).
Krok 3
Makaron (najlepiej użyć świderków z pomidorem, szpinakiem i kurkumą) gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, przekrojone na połowę pomidorki i całość podgrzewamy delikatnie mieszając.
Makaron z kurczakiem podajemy z chipsami z jarmużu i doprawiamy pieprzem.