Linguine z sosem grzybowym
Składniki
- 200 g makaronu linguine
- 300 g podgrzybków
- 80 ml śmietany kremówki
- 30 g masła
- 8 łyżek zimnej wody
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.Na maśle podsmażać przez chwilę cebulę, dodać grzyby oraz plasterki czosnku i smażyć przez pięć minut. Dodać wodę i wino i gotować na małym ogniu aż płyn odparuje. Na koniec dodać kremówkę, doprawić solą i gotować jeszcze jedną do dwóch minut aż sos stanie się gęsty.
Krok 2
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z gorącym sosem podgrzewając jeszcze przez chwilę. Makaron z sosem rozłożyć na talerzach i posypać posiekaną natką.