Żurawinowa zapiekanka
Składniki
- 200 g makaronu
- 3 udka z kurczaka
- 0.5 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- 2 garście jammużu
- 1 garść żurawiny
- 1.5 szklanki wody
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 szczpyta bazylii
- sól himalajska
Przygotowanie:
Krok 1
Dzień wcześniej wsypać suszoną żurawinę do słoika z suszonymi pomidorami i odstawić na całą noc.
Krok 2
Udka z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i upiec w piekarniku. Mięsko zdjąć z kości i posiekać w drobne kawałki.
Krok 3
Makaron ugotować al dente wg zaleceń producenta.
Krok 4
Jarmuż umyć. Usunąć łykowate części. Liście porwać na mniejsze kawałki. 1.5 szklanki wody zagotować w garnku i wrzucić liście jarmużu na 3-4 minuty do zblanszowania. Następnie odcedzić go na sicie.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko tłuszczem. Przełożyć makaron. Dołożyć do niego upieczone, posiekane mięso z kurczaka. Delikatnie wymieszać.
Krok 6
.Suszone pomidory wyjąć z oliwy. Pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do makaronu. Następnie dołożyć żurawinę, moczoną w oliwie z suszonymi pomidorami.
Krok 7
Na koniec dodać blanszowany jarmuż i pestki dyni. Wszystko delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem. Oprószyć szczyptą bazylii.
Krok 8
Tak przygotowany makaron zapiekać w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 25 minut w temperaturze 180 stopni.