Nalewka śliwkowa
Składniki
- 1 kg śliwek
- 0.5 L wódki
- 0.25 L spirytusu
- 1.5 kubka cukru brązowego
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki.
Krok 2
Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i odstawiamy na ok. miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.
Krok 3
Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy.
Krok 4
Śliwki zasypujemy cukrem na ok. 2 tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
Krok 5
Dokładnie odciskamy cały syrop. Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować np. przez filtr do kawy.
Krok 6
Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku. Im dłużej tym lepiej, wiadomo…