Nalewka z żurawiny
Składniki
- 50 dkg świeżej żurawiny
- 1 L spirytusu
- 1.25 L wody przegotowanej
- 6 szt suszonych śliwek
- 50 dkg cukru
- 1\2 łyżeczek aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
Żurawinę włożyć na noc do zamrażarki, rano rozmrozić, opłukać i osuszyć.Każdy owoc nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i lekko rozgnieść. Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki, dodać do żurawiny.
Krok 2
Wsypać do 5 l słoja. Zalać spirytusem i 1 litrem wody. Wymieszać, szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Co dzień kilka razy potrząsać słojem.
Krok 3
Po 2-3 tygodniach zlać płyn. Cukier rozpuścić w 0.25 l wody, dolać aromat migdałowy i ugotować syrop. Ciepły wlać do nalewki. Przecedzić przez złożoną kilka razy gazę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 4 miesiące i można kosztować. Ponoć w ograniczonych ilościach nalewka jest dobra na przeziębienie.