Pasta z bobu
Składniki
- 0.5 kg ugotowanego bobu
- 4 łyżki oliwy z oliwek , jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1 malutka papryczka chilli, jeśli lubicie naprawdę ostro mogą być dwie
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Papryczkę chilli rozkroić usunąć nasionka i bardzi drobno posiekać, im drobniej tym lepiej. Papryczkę dodamy do gotowej masy z blendera. W ten sposób kawałki papryczki będą widoczne w paście.
Krok 2
Bób, czosnek, oliwę oraz przyprawy zblendować na jednolitą masą. Sprawdzić smak i konsystencję, ewentualnie doprawić lub dolać więcej oliwy.
Krok 3
Do gotowej masy wrzucic pisiekane chilli, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i gotowe. Najlepsze ze świeżym pieczywem :)
Krok 4
P.S.
Czas przygotowania zakłada posuadanie ugotowanego bobu. Jeśli bób jest surowy zakładamu ok 20 min na jego gotowanie i ok 10 na łuskanie.