Pate z wątróbek drobiowych w stylu toskańskim
Składniki
- 50 dkg wątróbki drobiowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki cienko posiekane
- 1 ząbek czosnku
- 3 filety anchovies
- 1 łyżka kaparów odsączonych
- 3 listki świeżej szałwi
- 200 ml białego wyrawnego wina
- 0.5 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól do samku
- pieprz jeśli potrzebny, ja nie użyłam
- kwiat soli do dekoracji na chlebie
Przygotowanie:
Krok 1
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło i oliwę, dodajemy: posiekaną szalotkę i chwilę przesmażamy.
Krok 2
Po chwili dodajemy: kapary, świeże listki szałwii, wyciśnięty czosnek, skórkę z cytryny, smażymy na mniejszym ogniu ok 5 min.
Krok 3
Do tak przygotowanej podstawy dodajemy wątróbkę (oczywiście oczyszczoną i osuszoną) i smażymy przez kolejne 5-7 min.
Krok 4
Całość zalewamy połową wina i dalej smażymy, może nawet bardziej dusimy do całkowitej redukcji płynu.
Krok 5
Po pierwszej redukcji, wątróbki lekko rozgniatamy widelcem. Zalewamy je pozostałym winem, kolejny raz redukujemy wino, pozostawiając na patelni niewielką ilość, która pomoże nam w połączeniu składników w trakcie miksowania. Całość pozostawiamy do wystygnięcia.
Krok 6
Wystudzoną wątróbkę przekładamy do miksera lub naczynia blendera. Całość miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą ewentualnie pieprzem. Gotowe :)
Krok 7
Tak przygotowane pate, przechowuję w lodówce ok 2-3 dni, jest naprawdę pyszne a z chlebem rustykalnym/włoskim lekko skropione oliwą z oliwek oraz oprószone kwiatem soli nawet niebiańskie :)