Pasta z fasoli i szparagów
Składniki
- 3/4 szklanki fasoli
- 10 zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- parę liści natki pietruszki lub świeżej kolendry (ja użyłam kwiatów kolendry)
Przygotowanie:
Krok 1
Fasolę zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 2 lub 3 części. Gotujemy je maksymalnie 2 minuty. Po ugotowaniu przekładamy od razu do miski z zimną wodą, odcedzamy. Wrzucamy do blendera razem z fasolą, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli jest za gęsty, możecie dolać odrobinę zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami.