Pizza z jarmużem i rukolą
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 0.5 szklanki mleka
- 100 g masła
- 0.5 łyżeczki soli
- Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
- 1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
Dodatki
- 150 g żółtego sera
- 4 pieczarki
- 2 pomidory śliwkowe
- 8 czarnych oliwek
- 2 garście jarmużu
- 2 garście rukoli
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto (na 2 pizze o wymiarach blaszek 29 cm): Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.
Wlać roztopione masło i ciepłe mleko.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h do podwojenia objętości.
Krok 2
Sos: Koncentrat dokładnie wymieszać z ketchupem i przyprawami.
Krok 3
Dodatki: Pieczarki umyć, obrać.
Pieczarki z pomidorami i oliwkami pokroić w cienkie plastry.
Jarmuż pokroić na małe kawałki i umyć z rukolą. Osuszyć na ręczniku papierowym.
Krok 4
Wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować 0,5 cm okrągłe placki na stolnicy - lekko oprószonej mąką.
Umieścić je w blaszkach do pieczenia.
Wierzch każdego placka posmarować sosem i posypać obficie żółtym serem.
Ułożyć plasterki pieczarek, pomidora, oliwek oraz jarmuż.
Całość posypać odrobiną sera żółtego.
Krok 5
Pizzę piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gorącą pizzę przed podaniem posypać obficie rukolą.