Pizza z pomidorami i gorgonzolą
Składniki
CIASTO NA PIZZĘ
- 340 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłej wody (szklanka)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
SOS DO PIZZY
- 2 duże pomidory bawole serce lub 700g malinówek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- DODATKI:
- 200 g pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych i czerwonych)
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- 100 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
Krok 1
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Kiedy drożdże zaczną się pienić wlać rozczyn do mąki z solą, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać do momentu uzyskania gładkiej kuli elastycznego ciasta. Kulkę ciasta włożyć do miski, nakryć zwilżoną ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Pomidory sparzyć, obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. W rondelku umieścić pomidory, dolać oliwę i oprószyć solą do smaku. Gotować przez 20 minut po czym zmiksować i gotować kolejnych 5-20 minut, aż sos stanie się odpowiednio gęsty.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Gorgonzolę pokruszyć w palcach.
Krok 4
Piekarnik rozgrzać do 250°C. Blachę wysmarować niewielką ilością oleju lub oliwy. (można też upiec pizzę na kamieniu)
Krok 5
Ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat, uderzyć pięścią i podzielić na dwie części. Z połowy składników przygotować pierwszą pizzę. Połowę ciasta uformować w kulkę rozwałkować na cienki placek, w przypadku gdy pieczemy pizzę na blasze przełożyć placek na natłuszczoną blachę, posmarować równomiernie sosem, rozłożyć sery, a na nich plasterki pomidorów. Piec 7-11 minut. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo.