Buraczki na zimę

Dodany przez: hortensja (więcej moich przepisów)

Uwielbiam buraczki tak na słodko...
Obejrzane: 1527
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 szklanek cukru
  • 0,5 szklanek octu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Buraki gotuję w osolonej wodzie. Długo. Nawet kilka godzin, gdy są duże.
Gdy są już dość miękkie odcedzam i odstawiam do ostygnięcia.
Następnie obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Do buraczków dodaję sól, cukier i ocet i bardzo dokładnie mieszam, następnie próbuję i ewentualnie jeszcze dosładzam lub dolewam octu, to zależy od buraków, gdyż jedne są bardziej słodkie inne mniej.
Gdy są już idealne wkładam je do wyparzonych słoików i pasteryzuję ok. 20 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×