Chutney dyniowy
Składniki
- 1 kg dynia obrana i bez nasion /użyłam odmiany Butternut
- 0.5 kg pomidorów
- 300 g marchewki
- 2 cebule
- 0.5 L octu jabłkowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru /najlepiej dodać do smaku/
- 2 papryczka chilli /najlepiej dodać do smaku/
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 0.5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Obraną i pozbawioną nasion dynię ścieram na tarce jarzynowej, mieszam z solą i odstawiam na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie dynię bardzo dokładnie odciskam z soku i przekładam do rondla z grubym dnem.
Krok 2
Obraną marchewkę również ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do rondla. Papryczki pozbawiam nasion i bardzo drobno kroję. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kosteczkę. Chilli i cebulę dodaję do warzyw w rondlu. Świeży imbir obieram, ścieram na drobnych oczkach tarki i łączę z warzywami. Dodaję przyprawy i ocet jabłkowy, całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średnim ogniu, często mieszając.
Krok 3
Umyte pomidory przelewam wrzącą wodą i obieram ze skórki. Kroję je na mniejsze kawałki i przekładam do rondla w chwili, gdy warzywa są już miękkie. W dalszym ciągu gotuję często mieszając do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Krok 4
Gotowy chutney przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków, pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Przechowuję w chłodnej piwnicy.
Krok 5
*imbiru, papryczki chilli i przypraw najlepiej dodać do smaku, a gorczycę można dodać zmieloną