Konfitury z arbuza

Dodany przez: Pyza (więcej moich przepisów)

czyli coś pysznego z odpadków bo zwykle białą część skórki po prostu wyrzucamy
Obejrzane: 3970
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 2 kg białej warstwy arbuza
  • 3 duże cytryny
  • 6 szklanek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 garści liści melisy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Po odcięciu różowego miąższu zostały mi skórki z ok. dwu centymetrową białą warstwą - cieniutko obrałam z niej zieloną skórkę przy pomocy zwykłej obieraczki. Trzeba uważać bo skóra jest twarda i łatwo się skaleczyć. Ten biały, twardy miąższ pokroiłam w kostkę, taką m/w 1,5x1,5 cm i przełożyłam do miski. Zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam na całą noc do lodówki.

Krok 2

Rano przelałam całość do dużego rondla - przelałam bo arbuz puścił dużo soku a cukier się rozpuścił. Rondel postawiłam na małym ogniu. Gdy zawartość się podgrzewała ja wyszorowałam i sparzyłam cytryny. Przy pomocy zestera ścięłam cienkie paseczki zółtej skórki i wycisnęłam sok z owoców. Oba składniki dodałam do arbuza. Konfitury gotowały się a właściwie smażyły na małym ogniu ok. 3 godzin lekko tylko pyrkając. Co jakiś czas przemieszałam je drewnianą łyżką.

Krok 3

Gdy kawałki owocu zrobiły się szkliste a syrop wyraźnie zgęstniał podzieliłam konfitury na dwie części. Do jednej dodałam przekrojoną na pół laskę wanilii, z której zeskrobałam nasionka i oczywiście też dodałam. Smażyłam jeszcze jakieś 30 min.. Do drugiej dosypałam listki melisy żeby podkreśliły smak cytryny.

Krok 4

Żeby sprawdzić czy konfitury są już dobre nałożyłam troszkę łyżką na zimny talerzyk - stygnąc ładnie zastygły i to znaczyło, że można je już przekładać do słoiczków.

Słoiczki dokładnie umyłam i wyparzyłam. Napełniłam konfiturami, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×