Cytryny w syropie trzcinowo – waniliowym
Składniki
- 2 szt cytryny
- 1 szt limonka
- 1-2 szt laska wanilii
- 1 szklanka cukier trzcinowy
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Krok 1
Myjemy cytryny i limonkę - kroimy w plasterki (możemy usunąć pestki jeżeli ktoś nie lubi ;) ).
Krok 2
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem trzcinowym. Po zagotowaniu wody wrzucamy cytryny i limonkę oraz przekrojoną laskę wanilii ( po przekrojeniu wnętrze laski wanilii wrzucić również do całości ).
Krok 3
Zagotować na wolnym ogniu przez około 3 -5 minut. Następnie przelać do słoiczka i zakręcić.
Po ostudzeniu możemy przechowywać w lodowce i dodawać do herbaty, ciast, deserów wedle uznania...
Smacznego !!